Boek direct bij Paal 8 voor de scherpste prijs
Geniet van exclusieve aanbiedingen en kortingen
Boek vandaag, betaal bij aankomst
over-terschelling-header-1854-x-450-300

Over Terschelling

HET MOOISTE EILAND VAN DE WADDEN

De wind in je haren, de lucht van de zee in je neus, dat is Terschelling. Je geniet van prachtig uitgestrekte stranden en zwemt in de Noordzee. Of je fietst het eiland rond op een gehuurde fiets. Overdag bezoek je een museum of bekijk het binnenlopen van de boten in de haven. ’s Avonds strijk je neer op ons terras en geniet je van een heerlijk visgerecht in het restaurant.


Terschelling is het op één na grootste Waddeneiland van de Waddenzee. Sinds juli 2009 UNESCO Werelderfgoed. De duinen van Terschelling vormen het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland met aan de oostzijde de unieke natuur van de Boschplaat. De stranden zijn breed en je kunt er naar hartenlust genieten.

dorpen-west-terschelling-400-x-300-300
West-Terschelling
fietsen_in_het_bos_terschelling_longway_460x262
Bos
over-terschelling-gallerij-1183-x-687-300-v1
Strand


Dorpjes

Er zijn een aantal leuke dorpjes in Terschelling. Elk dorp heeft weer zijn eigen charme. West-Terschelling is het grootst. Hier vind je veel cafés, restaurants en terrasjes. Er zijn ook musea om te bezoeken. Voor ieder wat wils dus.

over-terschelling-dorpjes
over-terschelling-de-brandaris-1400-x-834-300

De Brandaris

De bekendste en oudste vuurtoren van Nederland is De Brandaris van Terschelling. De toren is maar liefst 53,7 meter hoog en komt uit 1594. Sinds 1965 is de toren officieel een rijksmonument. In 1989 werd de Brandaris door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat benoemd tot Centrale Meldpost Waddenzee. De toren heeft deze functie nu nog steeds. Een aantal vuurtorenwachters houdt met moderne apparatuur vanaf de toren 24 uur per dag de Waddenzee in de gaten.


Vermoedelijk werd de toren vernoemd naar een dorpje dat Sint Brandarius of Sint Brandarys heette. Al in de veertiende eeuw werden op Terschelling

herkenningspunten aangelegd voor de scheepvaart. De toren van

de Brandariuskerk deed ook lang dienst als baken voor de scheepvaart. ’s Nachts brandde op deze toren een vuur. Toen deze toren verdween in zee, werd besloten een nieuwe toren te bouwen.


Deze nieuwe toren bleef echter niet staan en er werd een derde toren gebouwd. Dit keer verder landinwaarts, zodat de zee er niet bij kon komen. Deze toren staat er nu nog. In 1834 kreeg de toren een nieuw lichthuis met daarin een draaiend vuurtorenlicht, de eerste van Nederland.


Cultuur en Muziek

Op Terschelling is van alles te doen. Natuurlijk vindt er één keer per jaar het beroemde Oerol festival plaats, maar er is ook een nieuw dansfestival. Dan dans je midden in het bos tot de ochtend weer begint. Hieronder een aantal leuke highlights van alles wat er te doen is op Terschelling.

spyntje-480x315

Natuurgebieden

Er zijn meerdere prachtige natuurgebieden in Terschelling. De bekendste is toch wel de Boschplaat. In 2015 kreeg de Boschplaat als eerste Nederlandse gebied het predicaat Dark Sky Park van de International Dark Sky Association. In een Dark Sky Park kan men 's nachts de totale duisternis op aarde ervaren en volop de sterrenhemel aanschouwen.


Dit uitgestrekte duingebied heeft verlaten stranden en misschien wel de mooiste kwelders die ons land rijk is. De Boschplaat staat bekend om zijn vele vogelsoorten. Wel 65 verschillende soorten vogels komen hier jaarlijks om te broeden of uit te rusten. Sommige gedeelten van het gebied zijn tussen 15 maart en 15 augustus dan ook gesloten voor publiek.


Zo hebben de vogels voldoende rust om hun eieren uit te broeden. Er komen maar liefst 400 verschillende soorten planten voor op de Boschplaat. Er is dus genoeg te zien.

over-terschelling-natuurgebieden-400-x-300-300

Terschelling

EEN UNIEKE PLEK

Ontdek Terschelling! Kom zwemmen, fietsen, wandelen of genieten van een festival. Er is voor iedereen iets te doen.

Cookie-instellingen
Selecteer de gewenste cookie-instellingen: